You will be redirected to the new page in

seconds

Δείτε πώς μπορούν να σας κλέψουν τον κωδικό πρόσβασης των e-mail σας!!

21/05/2017
(Η Google εντόπισε ασυνήθιστη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας. Απαντήστε με τον κωδικό που σας έχει σταλεί στο κινητό σας τηλέφωνο για να εμποδίσετε τυχόν μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα).
Ο χρήστης πιστεύει ότι το μήνυμα είναι αξιόπιστο και απαντά με τον κωδικό επαλήθευσης. Εκτός βέβαια εάν παρατηρήσει ποιος του έστειλε το μήνυμα και θελήσει να βεβαιωθεί για την ταυτότητά του (ενδεχομένως, συγκρίνοντας την προέλευση του αρχικού μηνύματος με τον εξαψήφιο κωδικό).
Στο παράδειγμά μας, το αυθεντικό μήνυμα της Google εμφανίζει ως αποστολέα την «Google» και εάν αναζητήσετε με παρατεταμένο άγγιγμα τις «λεπτομέρειες μηνύματος» θα δείτε ως Κέντρο υπηρεσίας τον αριθμό της υπηρεσίας μηνυμάτων του παρόχου σας, π.χ. από την Vodafone το +306942190000.
Διαφορετικά, ο κράκερ θα λάβει και θα χρησιμοποιήσει τον κωδικό επαλήθευσης για να πάρει προσωρινά έναν κωδικό πρόσβασης και στη συνέχεια θα μπει στον λογαριασμό για να βρει ό,τι θέλει.
Η Symantec μας λέει πως η «επικοινωνία» του κράκερ με τα θύματά του δεν σταματά εδώ. Αρκετοί εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα στα θύματά τους όταν κάτι δεν πάει καλά με τη σύνδεση και τους κωδικούς. Βεβαίως και πάλι τα μηνύματα εξακολουθούν να είναι απλά και αληθοφανή, με αποτέλεσμα να πείθουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια τα θύματά τους.
Πού προωθούνται τα e-mail σας;
Όταν πλέον ο επιτιθέμενος αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό του θύματος, μπορεί για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, να προσθέσει μια εναλλακτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο λογαριασμό και έτσι να λαμβάνει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων που θα διαβιβάζονται στη διεύθυνση αυτή.
Οι κράκερ στέλνουν ακόμη και «ευχαριστήριο» μήνυμα στα θύματά τους, που συνήθως έχει τη μορφή “Thank you for verifying your Google account. Your temporary password is [TEMPORARY PASSWORD]” (Σας ευχαριστούμε για την επαλήθευση του λογαριασμού σας στο Google. Ο προσωρινός κωδικός πρόσβασης σας είναι [προσωρινός κωδικός πρόσβασης] «Αυτό κάνει την επίθεση ψαρέματος («phishing») όλο και πιο πιστευτή, αφού το θύμα θεωρεί όλη την αλληλογραφία νόμιμη και πιστεύει ότι λογαριασμός του είναι πλέον ασφαλής.
Οι κυβερνοεγκληματίες αυτού του τύπου των επιθέσεων δεν φαίνεται να επικεντρώνονται στο οικονομικό κέρδος, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην κλοπή αριθμών πιστωτικών καρτών. Φαίνεται ότι προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τα θύματά τους και μάλιστα όχι μαζικά, αλλά σε συγκεκριμένα άτομα.
Αυτή η απλή, αλλά άκρως αποτελεσματική μέθοδος επίθεσης είναι πολύ πιο οικονομική από τις παραδοσιακές spear-phishing επιθέσεις, όπου ένας εισβολέας πρέπει να καταχωρήσει ένα domain και να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα phishing. Στην περίπτωση αυτή, το μόνο κόστος που βαρύνει τους επιτιθέμενους είναι το μήνυμα SMS, ενώ ως μέθοδος είναι πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμη καθώς πρέπει να γίνει από ειδικό λογισμικό για κινητά τηλέφωνα ή από τον εκάστοτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας.
Η Symantec συμβουλεύει τους χρήστες να είναι καχύποπτοι προς τα μηνύματα SMS που ζητούν κωδικούς επαλήθευσης, ειδικά αν δεν τους έχουν ζητήσει οι ίδιοι.
Εάν δεν είμαστε βέβαιοι για το μήνυμα που λάβαμε ελέγχουμε την προέλευσή του με τον παροχέα του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου, για να επιβεβαιωθεί εάν το μήνυμα είναι νόμιμο, όπως αναφέρει το strange.
Τα μηνύματα που αποστέλλονται συνήθως από τις υπηρεσίες ανάκτησης κωδικού πρόσβασης, αποστέλλουν μόνο τον κωδικό επαλήθευσης και δεν ζητούν από τον χρήστη να απαντήσει με οποιονδήποτε τρόπο.
Να θυμάστε πάντα ότι ακόμη και αν κάποιος μοιάζει με έναν αστυνομικό ή κάποια ανώτερη αρχή, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να παραδώσουμε και τα στοιχεία μας, χωρίς να ζητήσουμε αντίστοιχη επιβεβαίωση της ταυτότητάς του.
Το Lnews.eu δεν υιοθετεί τις απόψεις των συντακτών του Blog καθώς επίσης τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα Blogs/websites και αναδημοσιεύονται στον παρόντα Ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.