You will be redirected to the new page in

seconds

Με παραγωγούς του Άστρους Κυνουρίας συναντήθηκε ο Β. Αποστόλου

07.06.2017
Η αντιμετώπιση της εξάπλωσης και μετάδοσης της σφήκας της καστανιάς στην Κυνουρία, η μείωση στην καρπόδεση της ελιάς λόγω κλιματικών συνθηκών, το θέμα των νερών του Αναβάλου και η χρήση των γεωτρήσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στο δημαρχείο του Άστρους Αρκαδίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, Παναγιώτη Μαντά, τον βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Παπαηλιού, εκπροσώπους του αγροτικού και ελαιουργικού συνεταιρισμού Κυνουρίας «Η Ένωση», καθώς και εκπροσώπους άλλων παραγωγικών φορέων της περιοχής.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι η καλλιέργεια της καστανιάς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι έχει κατατεθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ πρόταση για το «Πράσινο Ταμείο», με σκοπό την εκπόνηση μελέτης, που θα αφορά την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του φαινομένου.
Όσον αφορά τη μείωση καρπόδεσης της ελιάς, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ξηρών ανέμων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης σημειώθηκε ότι η μείωση της παραγωγής και η απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών θα ενταχθούν στις καλυπτόμενες ζημιές των ΠΣΕΑ.
Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της πολιτικής τιμολόγησης του νερού άρδευσης και τονίστηκε ότι είναι αναγκαία η ορθολογική διαχείριση του νερού. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η τυχόν τιμολόγηση θα επέλθει ύστερα από την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαχείρισης των λεκανών απορροής και της τοποθέτησης υδρομετρητών.
Στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαντάς μίλησε για την ανάγκη της δυνατότητας χρήσης των νερών του Αναβάλου, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι θα λυθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, και πρόσθεσε ότι θα δοθούν νέες δυνατότητες στις καλλιέργειες.
Απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην ορθολογική διαχείριση των ορεινών όγκων της Κυνουρίας.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, μίλησε για τη συνεργασία του υπουργείου με τις περιφέρειες, με σκοπό την αξιοποίηση του «βασικού εργαλείου» για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, κοινοτικής ενίσχυσης ύψους 4,7 δισ. ευρώ και συνολικής επένδυσης 6 δισ. ευρώ. Όπως συμπλήρωσε, ήδη έχουν προκηρυχθεί σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα, κινητοποιώντας πόρους της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για έργα δημόσιων υποδομών, με σκοπό την ανάπτυξη της γεωργίας, καθώς και την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων.
Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στο πρόγραμμα νέων αγροτών, από το οποίο, όπως είπε, συνολικά, σε επίπεδο χώρας, έχει προκηρυχθεί ποσό 241 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ένταξη 12.000 νέων γεωργών.
Καταλήγοντας, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2017 προγραμματίζεται η προκήρυξη και άλλων μέτρων, έτσι ώστε να φτάσουμε στα 3 δισ. ευρώ.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε τα γραφεία του συνεταιρισμού της Κυνουρίας και στη συνέχεια μονάδες παραγωγής.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Το Lnews.eu δεν υιοθετεί τις απόψεις των συντακτών του Blog καθώς επίσης τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα Blogs/websites και αναδημοσιεύονται στον παρόντα Ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.